Anasayfa Sınavlar Kitap sınavları (roman-hikaye) Yüz (100 )Temel Eser ile ilgili 100 soru ve cevapları

YGS - LYS



Yüz (100 )Temel Eser ile ilgili 100 soru ve cevapları
Sınavlar - Kitap sınavları (roman-hikaye)

T.C.

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ÜSKÜDAR LİSESİ

100 TEMEL ESER KİTAP OKUMA YARIŞMA

SINAV KİTAPÇIĞI



ADI SOYADI      : …………………………………….

OKULU             : …………………………………….

SINIFI               : ……………………………………



GENEL AÇIKLAMA

Ø  Bu testte okumuş olduğunuz kitaplarla ilgili 100 soru bulunmaktadır.

Ø  Testin tümü için cevaplama süresi 100 dakikadır.

Ø  Dört yanlış bir doğruyu götürecektir.

Ø  Soruların hangi esere ait oldukları belirtilmiştir.

Ø  Sınav kitapçıkları öğrencide kalacaktır.



SERGÜZEŞT sınav soruları(1-6. SORULAR)


1- “Sergüzeşt”in kadın kahramanı Dilber İstanbul'a nereden ve

nasıl gelmiştir?

A) Anadolu’dan karayoluyla

B) Batum'dan deniz yoluyla

C) Yunanistan'dan deniz y oluyla

D) Viyana'dan karayoluyla

E) Sofya’dan trenle


2- “Sergüzeşt” romanının kahramanları hakkında verilen bilgilerden

hangisi yanlıştır?

A) Dilber bir halayıktır ve çeşitli zorluklar yaşamıştır.

B) Celâl Bey ressamdır ve Avrupa'da eğitim görmüştür,

C) Cevher Dilber'in çalıştığı evin erkek hizmetçisidir.

D) Dilber'i satan Hacı Ömer adında biridir.

E) Zehra Hanım Celâl Beyin annesidir


3- “Sergüzeşt” romanıyla ilgili olarak yapılan değerlendirmelerden

hangisi nesneldir?

A) Sergüzeşt'in konusu Türk okuyucusunun ilgisini çekmiştir.

B) Dilber'in intihar etmekten başka çaresi yoktur.

C) Celâl Bey Avrupa'da eğitim görmüş ressam bir gençtir.

D) Eserin dili son derece ağır ve süslüdür.

E) Sergüzeşt romanı bugün de zevkle okunacak eserlerdendir.


4- “Sergüzeşt” romanı nasıl sona ermiştir?

A) Celâl Bey Dilbere'e kavuşup evlenmiştir.

B) Cevher Ağa Dilber'i hapisten kurtarmıştır.

C) Celâl Bey aklını kaybedince bir hastaneye yatırılmıştır.

D) Dilber yaşadığı acılara dayanamayarak veremden ölmüştür.

E) Dilber Nil nehrine atlayarak intihar etmiştir.


5-  I- Ankara

II- İstanbul

III- Mısır

IV- Batum

V- Trabzon

Sergüzeşt” romanındaki en önemli mekânlar hangileridir?

A) I-II     B) I-IV    C) II-V    D) II-III     E) III-V


6- "Celâl Beyin annesidir. Oğlunun Dilber'le evlenmesine karşı olduğu için

onu satar."

Yukarıda sözü edilen roman kahramanının adı nedir?

A) Zehra Hanım

B) Çaresaz

C) Atiye

D) Cevher

E) Mahpeyker

MAİ ve SİYAH sınav soruları (7-13. SORULAR)

7- Mir'at-i Şuun gazetesinin başmuharriri (başyazarı) kimdir?

A) Ali Şekip

B) Hüseyin Baha Efendi

C) Ahmet Cemil

D) Hüseyin Nazmi

E) Raci


8- Ahmet Cemil ile Raci arasındaki tartışmanın nedeni nedir?

A) Ahmet Cemil'in Raci'ye karşı kin beslemesi

B) Raci'nin Ahmet Cemil ile alay etmesi

C) Raci'nin Hüseyin Nazmi'yi çekiştirmesi

D) Raci ve Ahmet Cemil arasındaki baş muharrir olma yarışı

E) Ahmet Cemil'in Raci'ye karşı üstünlük taslaması

9- Ahmet Cemil'in yazdığı eseri arkadaşları neden beğenmedi?

A) Ahmet Cemil'i kıskandıkları için

B) Eski edebiyattan yana oldukları için

C) Kitabın konusunu beğenmedikleri için

D) Ahmet Cemil'in yazar olmasını istemedikleri için

E) Ahmet Cemil'in başka işle uğraşmasını istedikleri için


10- Romana niçin “Mai ve Siyah” adı verilmiştir?

A) Romanın konusunun yer ve gök ile ilgili olmasından dolayı.

B) Yazarın mavi ve siyah renkleri çok sevmesinden dolayı.

C) Roman kahramanlarının umutlarının, umutsuzluklara dönüşmesinden

dolayı.

D) Romandaki karakterlerin, karakteristik özelliklerinin renge dönüşmesi.

E) Zaman diliminde o zamanın yazarlarının düşüncelerinin olumlu-

olumsuz tasviri.


11- Roman kahramanı Ahmet Cemil'in karakter özelliği nedir?

A) Ailesine bağlı, umutlan olan, hayatla mücadele etmeyen ve

romantik bir tip.

B) Ailesinden bağımsız yaşayan, alkolik ve sorunları olan biri.

C) Baba evinden koparak sokaklara sığınan kişilik.

D) Eşini ve çocuğunu terk eden, gece hayatı olan kişi.

E) Parayı seven, bu uğurda her şeyi yapan biri.

12- Ahmet Cemil'in kız kardeşi İkbal'in ölüm sebebi nedir?

A) Doğum yaparken rahatsızlanması

B) Eşinin onu şiddetli bir şekilde dövmesi

C) Verem

D) Ateşli bir hastalık geçirmesi

E) Merdivenlerden düşmesi


13- Ahmet Cemil'in yazdığı eseri yakmasındaki neden neydi?

A) Lamia'yı elinden kaçırdığı ve onu artık ona bırakmayacakları için

B) Yayın evlerinin eseri beğenmeyeceğini düşündüğü

C) Eser yakmayı âdet haline getirdiği için

D) Yazdıktan sonra saçma olduğunu düşündüğü için

E) Arkadaşları tarafından beğenilmediği için



ÇALIKUŞU sınav soruları (14-21. SORULAR)


14- “Çalıkuşu” romanında Feride'nin annesi öldükten sonra, babası onu bakmaları için nereye, kimin yanına göndermiştir?

A) İstanbul'daki Sor mektebine

B) İstanbul’a Gül misal dadının yanma

C) İstanbul'a büyükannesinin yanına

D) Tekirdağ'a Ayşe teyzesinin yanına

E) İstanbul'a Besime teyzesinin yanına


15- Feride'ye "Çalıkuşu" ismini ilk defa kim takmıştır?

A) Babası

B) Sör mektebindeki bir öğretmen

C) Kârman

D) Müjgan

E) Büyükannesi


16- Feride'ye "Çalıkuşu" ismi niçin takılmıştır?

A) Ağaç diplerinde uyuduğu için

B) Kuş yuvalarını düzeltmeyi sevdiği için

C) Çok haşan olduğu için

D) Okulun bahçesindeki kuru ağaca çıkarak daldan dala atladığı için

E) Çok konuştuğu için


17- Aşağıdakilerden hangisi Feride'yi Anadolu'da öğretmenlik yapmaya iten sebeplerden biri değildir?

A) Farklı maceralar peşinde koşmak istemesi

B) Kâmran'la evlenmekten vazgeçmesi

C) Tanıdıklarından uzaklaşmak istemesi

D) Kâmran'ın onu Avrupa'da aldattığını öğrenmesi.

E) Kâmran'ın onu Anadolu'da bulamayacağını düşünmesi


18- Feride, Anadolu'ya gittiğinde ilk olarak hangi göreve atanmıştır?

A) Edebiyat öğretmenliğine f

B) Fransızca öğretmenliğine

C) Tarih öğretmeliğine

D) Coğrafya ve resim öğretmenliğine

E) Müzik öğretmenliğine


19- Zeyniler köyündeki okul kapatılınca Feride, Anadolu'daki bir kız mektebinde hangi göreve başlamıştır?

A) Musikî öğretmenliğine

B) Coğrafya ve resim öğretmenliğine

C) Fransızca öğretmenliğine

D) Tarih öğretmenliğine

E) Edebiyat öğretmenliğine


20- Feride'nin günlüğü Kâmran'ın eline nasıl geçmiştir?

A) Tesadüfen Kâmran tarafından Feride'nin odasında bulunmuştur.

B) Feride'nin teyzesi tarafından Kâmran'a verilmiştir.

C) Feride'nin kocası Hayrullah Bey tarafından bizzat Kâmran'a verilmiştir.

D) Feride'nin büyükannesi tarafından Kâmran'a verilmiştir.

E) Hayrullah Beyin vasiyeti üzerine Müjgan tarafından Kâmran'a

ulaştırılmıştır.



21- Feride neden Doktor Hayrullah Beyle evlenmeyi kabul etmiştir?

A) Hayrullah Bey varlıklı biri olduğu için

B) Hayrullah Beye vefa borcu olduğu için

C) Kâmran'ı unutmak için

D) Kuşadası'nda çıkan dedikodulara son vermek için

E) Yaşamına Anadolu'da devam etmek istediği için


SİNEKLİ BAKKAL sınav soruları (22-26. SORULAR)


22-İmam Efendi'nin Emine'yi evlatlıktan reddetmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kızının babasına bağırması

B) İmam efendinin bir işini yapmaması

C) Emine'nin Tevfik'e kaçması ve evlenmesi

D) Mahalleliyle kavga etmesi

E) Emine'nin babasının yerine başkalarını dinlemesi


23- Sabiha Hanım'ın Rabia'yı korumaya almasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Güzel bir kız çocuğu olması

B) Çok güzel bir kız ve çok güzel konuşan birisi olması

C) İmam efendinin torunu olması

D) İyi bir aile terbiye alması

E) Kur'an ve Mevlit okuyup, güzel sesiyle herkesin ilgisini çekmesi


24- Sabiha Hanım Rabia'nın yeteneğinin geliştirilmesi için ne yapmıştır?

A) Onu özel bir okula göndermiştir.

B) Avrupa'da bir okulda eğitimini sağlamıştır.

C) Ona güzel elbiseler almıştır

D) Rabia'ya Vehbi Dede ile Peregrini'nin özel dersler vermesini

sağlamıştır.

E) Ona her mevlitte Kur'an okutmuştur


25- "Kız Tevfik" ile "Hilmi Beyin" Şam'a sürgüne gönderilmelerinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hilmi Beyin Kız Tevfik'i yabancı postaneye göndermesi

B) Adam öldürmeleri

C) Selim Paşa ile kavga etmeleri

D) Hapishaneden kaçmaları

E) İhbarcı oldukları için


26-Aşağıdaki seçeneklerde belirtilen durumlardan hangisi “Sinekli Bakkal” adlı romanda geçmez?

A) Hakkı Celis'in askere alınması ve savaşta şehit olması

B) Rabia'nın Sabiha Hanım tarafından sevilip, korunmas

C) Tevfik ile Hilmi Beyin Şam'a sürgüne gönderilmesi

D) Mahallelinin ortaoyuncusundan Tevfık'e "Kız Tevfik" adını takmaları

E) Rabia'nın Peregrini ile evlenmesi, bir erkek çocuklarının olması


KİRALIK KONAK sınav soruları (27-33. SORULAR)

27- "Kiralık Konak" adlı roman için aşağıdakilerden hangisi uygun bir ifade değildir?

A) Batı etkisinde gelişen Türk toplumunun toplumsal dönüşümlerinin

romanıdır.

B) Üç kuşağın çatışmaları görülür.

C) Geleneksel değerlerin, kurumların durumları yüceltilir.

D) Geleneksel büyük aile yapısının dağılışı görülür.

E) Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından yazılmıştır


28- "Kiralık Konak" adlı romandaki karakterlerden biri olan "Seniha"nın özelliği aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yoktur?

A) Naim Efendinin torunudur.

B) Okuduğu kitaplar sonucu, eski ahlâk değerlerine harfi harfine uyan

birisidir.

C) Sürekli değişen, hayal dünyasında gezinen birisidir.

D) Servet Beyin kızıdır.

E) Kendini batılı olmaya hazırlayan şımarık bir tiptir.


29-"Kiralık Konak" adlı romanda İstanbul'da oluşan redingot dönemi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Yarı uşak, yarı kapıkulu, ikiyüzlü, adi bir nesil türer.

B) Bu neslin en yüksek, kibar insanlarında bile bir saray hademesi hali vardır.

C) Bu neslin elinde İstanbul'da konak hayatı birdenbire aşk hayatına dönüşür.

D) Bu nesil her şeyini eski geleneklere göre yapar.

E) Binalar, eşyalar, elbiseler gibi ahlâk da terbiye de rokokolaşır.


30- "Kiralık Konak" adlı romandaki Naim Efendinin babasından kalan evleri, hanları satmasının nedeni ne olabilir?

A) Zenginliklerine zenginlik katmak

B) Naim Efendi istediği için

C) Artık servetini dağıtma kararı verdiği için

D) Naim Efendi hastalandığı için

E) Servet Bey çalışmadığı; ama konaktaki debdebeli yaşam sürdüğü için


31-Aşağıda belirtilen durumlardan hangisi "Kiralık Konak" adlı romanında yer almaz?

A) Servet Beyin kaynatasına duyduğu ilginin artması ve konakta

onunla birlikte yaşamayı sürdürmesi

B) Seniha'nın kimseye haber vermeden Avrupa ya kaçması

C) Hakkı Celis'in askere alınması

D) Naim Efendinin Seniha’nın-sessizce kaçışına içerlemesi ve üzüntüden hasta

olması

E) Kumarda büyük bir para kaybeden Faik Beyin Seniha'dan para istemesi ve

zengin bir kadınla evlilik hayalleri kurması


32-“Kiralık Konak” adlı romanda Naim Efendiyle damadına imzasız mektuplar gelmesinin nedeni ne olabilir?

A) Seniha'nın iyi durumlarını bildirmek için

B) Seniha ile Faik'in oldukça serbest yaşam biçiminin olduğunu bildirmek için

C) Büyükada'nın güzelliklerini anlatmak için

D) Naim Efendinin hal ve hatırını sormak için

E) Büyükada'da oturan Neibe Hanımın durumunu bildirmek için.


33- Yakup Kadri Karaosmanoğlu “Kiralık Konak” romanında üç kuşağı bir arada anlatmak ister. Bu üç kuşağın temsilcileri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Servet Bey - Naim Efendi - Hakkı Çeliş

B) Hakkı Celis – Sekine Hanım -  Cemil

C) Naim EfendL- Servet Bey - Faik

D) Naim Efendi- Servet Bey - Seniha

E) Naim Efendi- Sekine Hanım - Servet Bey


FATİH-HARBİYE sınav soruları (34–41. SORULAR)


34- Peyami Safa “Fatih-Harbiye” romanında Doğu kültürüyle Batı kültürü arasındaki çatışmayı işlemiştir. Romanda bu çatışmayı İstanbul'un hangi iki semti ifade etmektedir?

A) Üsküdar - Eminönü

B) Fatih-Üsküdar

C) Beyoğlu-Üsküdar

D) Beyoğlu-Eminönü

E) Fatih- Beyoğlu


35- “Fatih-Harbiye” işlediği konu itibariyle ne tür bir romandır?

A) Sosyal

B) Psikolojik

C) Macera

D) Tarihî

E) Politik


36- Roman kahramanlarından Neriman'ın babası hangi müzik aletini çalmaktadır?

A) Keman

B) Kemence

C) Ud

D) Ney

E) Kanun


37- Aşağıdakilerden hangisi “Fatih-Harbiye” romanının kahramanlarından biri değildir?

A) Neriman

B) Şinasi

C) Gülter

D) Ferit

E) Bihter


38- Romanda ismi geçen Darülelhan bugün hangi eğitim kurumunun karşılığıdır?

A) Güzel sanatlar musikî okulu

B) Güzel sanatlar resim okulu

C) Fen Fakültesi

D) Edebiyat Fakültesi

E) Güzel sanatlar tiyatro okulu


39- Neriman Macıfle nerede tanışmıştır?

A) Darülfünun'da

B) Fahriye'nin evinde

C) Darülelhan'da

D) Beyoğlu'nda düzenlenen bir baloda

E) Tramvayda


40- Neriman İstanbul'a geldikten sonra, Neriman'ın batı kültürüyle tanışmasına sebep olan ilk kişi kimdir?

A) Fahriye

B) Darülelhan'daki arkadaşları

C) Macit

D) Büyük dayısı

E)  Şinasi


41- Aşağıdakilerden hangisi “Fatih-Harbiye” romanının konusudur?

A) Millî Mücadele

B) Anadolu insanının yaşadığı maddî sıkıntılar

C) Yanlış batılılaşma

D) Köyden kente göç

E) Atatürk inkılâpları ve çağdaşlaşma



SAHNENİN DIŞINDAKİLER sınav soruları (42–49. SORULAR)


42- Cemal'in babasının anlattığına göre Elagöz Mehmetefendi Mahallesinde son devrin getirdiği en büyük değişildik nedir?

A) Evlerde cumba yerine balkon yapılmaya başlanması

B) Evlerin renginde dönemle birlikte kırmızı rengin hakim olması

C) İmparatorluğun küçülmesiyle yapılan evlerin ölçüsünde orta sınıf

şehirli evinin de küçülmesi

D) Hizmetçi kadrosunun ortadan kalkması

E) Orta sınıf şehirli evinin büyümesi, hizmetçi kadrosunun genişletilmesi


43- Elagöz Mehmetefendi Mahallesindeki ceviz ağacının özellikleri nelerdir?

A) Cevizlerinin çok lezzetli olması

B) Asırlık bir ceviz ağacı olması

C) Gölgesinde insanlarım oturup piknik yapması

D) Bu ceviz ağacından düşen olamamış. Bir de Berber İsmail Efendi

dört kızını bu ceviz ağacı sayesinde evlendirmiştir.

E) Cevizlerden yiyenlerin ömürlerinin uzun olacağına inanılması


44- Nuri Bey kızlarına, hangi isimleri vermiştir?

A) Neclâ, Mücellâ, İncilâ

B) Ayşe, Nurten, Sabiha

C) İncilâ, Neva, Nazmiye

D) Sakine, Mucella, Feyza

E) Fatma, Sabiha, Nurhan


45- Sabiha ve Süleyman Bey Elagöz Mehmetefendi Mahallesine ne zaman taşınmışlardır?

A) Balkan Harbi "nden önce

B) Balkan Harbi'nin son senesinde taşınmıştır.

C) Balkan Harbi'nden sonra

D) Balkan Harbi'nin ilk senesinde

E) Balkan Harbi'nden on yıl sonra

46- Kudret Beyi neredeki ve b«ngt isinden çıkarmışlardır?

A) Fabrikadaki ustabaşçılığı görevinden

B) Tezgâhtar olarak çalıştığı mağazadan

C) Kalem memurluğundaki işinden

D) İtalya'daki konsolosluk görevinden

E) Fransa'daki büyükelçilik vazifesinden


47- Cemal, üniversitenin hangi bölümünü bitirmiştir?

A) Hukuk

B) Felsefe

C) Edebiyat

D) Sanat tarihi

E) Tıbbiye


48- Bağlılıkların en iyi numunesini Alphonse Daudet hangi hikâyesinde anlatır?

A) Papa'nın eşeği

B) Papa'nın atı

C) Papa'nın katırı

D) Papa'nın köpeği

E) Papa'nın kedisi


49- Kudret Bey'in fiziki görünüşündeki en belirgin özellik nedir?

A) Burnu

B) Elleri

C) Gözleri

D) Kulakları

E) Gamzeleri


ONLAR DA İNSANDI sınav soruları (50–57. SORULAR)


50-Aşağıdakilerden hangisi, Bekir'in Rusların köye yerleştikten sonra gerçekleştiğini düşündüğü olumsuzluklardan biri değildir?

A) Genç kızların İvan'ın korkusundan erkenden evlenip, yuva

kurmak istemesi.

B) Beş yaşındaki bir çocuğun, Kala Mala'dan korkup, damdan

düşüp başını ezmesi.

C) Çoban Seyd-Ali'nin kendisine tavır alıp sövmesi.

D) Macik'in hastalanıp bıçak altına yatması.

E) Bekir'in bostanındaki iki kabak sürgününün bir seferde

kuruması.


51- İvan ve Kala Mala'nın köye yerleşmesiyle başlayan olumsuzluklara zaten sıkılan Bekir'in hangi olay sıkıntısına tuz biber ekmiş, ölümüne sebep olmuştur?

A) Bekir'in kızı Ayşe'nin Remzi ile evlenmesi.

B) Çilingir Ağa'nın Bekir'e atını satarken onu kazıklamak istemesi.

C) Bekir'in kızı Ayşe'nin hamile olması.

D) Ruslar'ın Bekir'in atını almasıyla, Bekir'in atsız

E) Macik'in ölümü.


52-  Aşağıdakilerden hangisi Vasil Dimitrovic'in Tatarlar hakkındaki düşüncelerden biri değildir?

A) Tatarların çoğunun kendilerine karşı olması.

B) Tatar köylülerinin kanlarına milliyetçiliğin sinmesi.

C) Tatar köylülerinin kendi istedikleri gibi yaşamaları.

D) Tatar milletinin zenginiyle fakiri arasında fark

E) Tatar köylülerinin üretimde bulundukları için, kendilerini yönetimde söz sahibi hissetmeleri.



53- İhtiyar Rus'un ölüm sebebi nedir?

A) Çok içki içmekten.

B) Trafik kazası sonucu

C) Oğlunun zehirlemesi sonucu

D) Zelzele esnasında üstüne çöken duvar yüzünden

E)  Geçirdiği kalp krizi neticesi


54- Bekir, İvan'ı rüyasında nasıl görmüştür?

A) Kendi evini soyarken

B) Müslüman olmuş sofada abdest alırken

C) Kendi evini yakmaya çalışırken

D) Babasını bıçaklarken

E) Ayşe’yi tekme tokat döverken


55-Bekir ile Seyd-Ali'nin küsmesinin sebebi nedir?

A) Ayşe'yi istemesi

B) Macik'e yemek vermemesi

C) Bekir'in topraklarını istemesi

D) Bekir'i dövmesi

E) İvan ve Kala Mala'nın Bekir'in evinde katması


56-Çıfıt Levi, Bekir'e niçin altın vermek istiyor? Bunun karşılığında ne istiyor?

A) Kızının altınsız kimsenin almayacağını düşündüğü için vermeyi

düşünüyor, bunun karşılığında iki araba kiraz istiyor.

B) Paraya ihtiyacı olduğunu düşündüğü için vermeyi düşünüyor.

C) Hiçbir şey istemiyor, tını verip onun tarlalarına sahip olmak istiyor.

D) Altını verip Macik'i istiyor.

E) Kızının altınsız kimsenin almayacağını düşündüğü için vermeyi düşünüyor. Karşılığında Ayşe'yi oğluna istiyor.


57- Bekir her zamanki gibi tarlada işini bitirmiş, evine dönüyordu. Giderken yolda gördüğü iki kişi, köylerine hangi amaçla gelmişlerdir?

A) Eski bir dostlarını aramak için

B) Gezmek, yeni yerler görmek için

C) Kendi ülkelerinde savaş olduğu için

D) Herhangi bir iş bulup çalışmak için

E) Kendi ülkelerinde kaçakçılık suçundan dolayı arandıkları için.

 

KÜÇÜK AĞA sınav soruları (58-63. SORULAR)


58- Küçük Ağa'nın oğlunun adı nedir?

A) Yusuf

B) Osman

C) Mehmet

D) Ahmet

E) Ali


59- Küçük Ağa'va bu ismi kim vermiştir?

A) Çakırsaraylı

B) Çolak Salih

C) Çerkez Reşit

D) Çerkez Ethem

E) Ali Emmi


60- Olaylar hangi şehirde geçiyor?

A) Sankamış

B) Akşehir

C) İstanbul

D) İzmir

E) Uşak


61- Hoca Efendinin vurulacağı haberini hocaya kim söylüyor?

A) Ali Emmi

B) Niko

C) Doktor Bey

D) Ali Çavuş

E) Muhtar


62- Köylü neden İstanbullu Hocadan yardım istiyor?

A) Zorla askere gönderecekleri için

B) Çakırsaraylı köyü basacağı için

C) Köyü istilâ edecekleri için

D) Salgın hastalık başladığı için

E) Doktor bulması için


63- Çakırsaraylı'nın yanından ayrıldıktan sonra Küçük Ağa kimin yanına gidiyor?

A) Doktor Bey

B) Çerkez Ethem'in yanına

C) Kuva-yi Millîye'ye

D) Fransız Birliğine

E) Eşkıyalığa başlıyor



YILKI ATI sınav soruları (64–72. SORULAR)


64- "Yılkı Atı" romanı kime ait bir eserdir ve kaç bölümden oluşmaktadır?

A) Abbas Sayar - 7 bölüm

B) Tarık Buğra - 10 bölüm

C) Orhan Kemal - 5 holüm

D) Abbas Sayar- 10 bölüm

E) Tarık Buğra - 5 holüm


55- "Yılkı Atı" romanının konusu nedir?

A) Yozgat köylüsü İbrahim Üssünoğlu Efendi'nin hayatla ve doğayla

mücadelesi.

B) Türklerin hayatında "atın" yeri, at kültürümüz.

C) Cumhuriyet dönemi köylüsünün yaşadıkları, sıkıntıları.

D) Anadolu köy hayatı ve kültürü.

E) Yılların gözde atı "Dorukısrak"ın doğaya bırakılması kış şartlarındaki

yaşama mücadelesi


66- "Yılkı Atı" romanı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Romanın büyük bir bölümünde "Dorukısrak"ın gençlik yılları anlatılır.

B) Romanın kahramanları köy kültürüne ait insanlardır.

C) Romanda Anadolu insanının sıkıntılarını, mücadelelerini görebiliriz.

D) Eserde yerel ağız kullanılır, deyimlere çoklukla yer verilmektedir.

E) Eserde hayvanların duygu ve düşüncelerine yer verilir.


67- "Yılkı Atı" romanı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Dorukısrak'ın yılkıya bırakılmasını Ussünoğlu'nun ailesi de istiyor.

B) Yılkıya saldıran kurtlardan biri Aygır'ın kahramanca savaşı ve çifteleri

sonucu ölmüştür.

C) Çılgır adlı at Dorukısrak'ın eşiydi.

D) Kurtlar ikinci saldırışta Çılgır'ı boğarak öldürdüler,

E) Ölür diye beklenen Dorukısrak zor kış şartlarını atlatarak bahara ulaştı.


68- Kurtların "yılkı"ya saldırması ve aralarındaki kavga neye benzetilmektedir?

A) İki hayvan sürüsünün savaşına.

B) İlkel kabilelerin birbirine girmesine.

C) İki Ortaçağ ordusunun birbirine girmesine.

D) İki arabanın, son sürat, çarpışmasına.

E) İki pehlivanın güreşine.


69- Aşağıdakilerden hangisi Üssünoğlu İbrahim Efendi'nin Dorukısrak'ın bahara çıkamayacağı düşüncesinin nedenlerinden biri değildir?

A) Kışın ilk ayının pek gâvur gitmesi.

B) Kış mevsimi şiddetli, yerle göğün adeta bir olması.

C) Canavara yakasını verme ihtimalinin yüksek olması.

D) Soğuğa satlıcana kapılma ihtimalinden.

E) Kendisinin çok acımasız, gâvur olmasından.


70- Asaeıdaki4erden hangisi Hıdır Emmi’nin ölmek üzere iken Dorukısrak'a yaptığı yardıma köylünün bakış ihtimali arasında yer almaz?

A) İmamlık istediği için göz doldurmaya çalışmak.

B) Üssünoğlu'yla arasını düzeltmek istemesi.

C) Kısrak geberecektir, gözünün derisinde olması.

D) Gösterişe merak sarması.

E) Kendine iyi dedirtmek istemesi.


71- Aşağıdakilerden hangisi boşta olan köylünün Dorukısrak'ın ölümle pençeleşmesi hakkındaki yorumlan arasında yer almaz?

A) İflah olmaz derde düştü.

B) Hemen kurtulur, felah yakındır.

C) Satlıcana tutulmuş, hayatta kalkmaz.

D) Duran Çavuş'un misafiridir, leşini sürüklemek çavuşa kaldı.

E) Bir deyyusun gözden çıkardığı zabın, derisini itağ yapar.


72- Dorukısrak'la tayını yakalamaya uğraşan Üssünoğlu misafirken gece gördüğü rüyada ne olmaktadır?

A) Atlan yakalar ve köye evine getirir.

B) Atları her yerde arar, bir türlü bulamaz.

C) Atları yakalar, tay ölür ve atlar Üssünoğlu'ndan öç alır.

D) Yılkıya kurtların saldırışını görür.

E) Köylünün kendisini kınaması, alay edişini görür.


SUÇ ve CEZA sınav soruları (73–79. SORULAR)


73- Raskalnikov kızkardeşi Dounia, Petersburg'a gelmeden önce ne iş yapıyordu?

A) Dadılık

B) Terzilik

C) Hizmetçilik

D) Ahçılık

E) Öğretmenlik


74- Raskalnikov üniversitede hangi alanda eğitim görmüş ve niçin eğitimini yarıda bırakmıştır?

A) Tıp eğitimi - zor geldiği için

B) Hukuk- yoksulluk yüzünden

C) Tarih- felsefeye ilgi duymaya başlamasından dolayı

D) Matematik- hocalarla arası bozulduğu için

E) Felsefe- hapse düştüğü için


75- Raskalnikov'un yaşlı rehinci kadını ve kız kardeşini öldürmek için kullandığı alet neydi?

Bu aleti nereden temin etti?

A) Yakın bir arkadaşının tabancaı ile

B) Kaldığı otel mutfağından çaldığı bıçakla

Ç) Meyhaneden çaldığı bıçakla

D) Kapıcının evinden gizlice aldığı balta ile

E) Patronun tabancasıyla


76- Raskalnikov'un en iyi geçindiği ve düşüncelerini paylaştığı arkadaşı Razumihin'in kişilik özellikliği için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Çok içki içebilirdi, ama istemediği zaman da hiç içmezdi.

B) Hiçbir yenilgiye üzülmez, hiçbir şey onu ezemezdi.

C) Herhangi bir yerde uyuyabilir, soğuğa ve büyük bir açlığa dayanabilirdi.

D) Çok zeki biriydi.

E) Karamsar, hüzünlü bir karaktere sahipti.


77- Raskalnikov yaşlı rehineci ve kız kardeşinin evinden aldığı paralan ve diğer kıymetli eşyaları nerede sakladı?

A) Bankada

B) Bir taşın altındaki çukurda

C) Kasada

D) Arkadaşı Razumihin'in evinde

E) Evin bahçesinde


78- Raskalnikov kaçıncı  sınıf bir mahkûmdur ve hangi cezaevinde yatmıştır?

A) Birinci sınıf- Petersburg

B) Birinci sınıf- Sibirya

C) İkinci sınıf- Sibirya

D) Üçüncü sınıf - Moskova

E) İkinci sınıf- Petersburg


79- Raskalnikov'un annesi Pulcherina Aiexandravna nasıl öldü?

A) Tüberkülozdan

B) Veremden

C) Kaza kurşunuyla

D) İntihar etti.

E) Delirip beyin hummasından



GÜN OLUR ASRA BEDEL sınav soruları (80–84. SORULAR)


80- Roman kahramanı Abu Talip'i n görevden alınmasının gerçek sebebi nedir?

A) Yeni nesle verecek moral değerlere sahip olmaması

B) Yugoslav partizanlarla birlikte savaşmış olması

C) Siyasî görüşlerini öğrencilere benimsetmeye çalışmış olması

D) Bir savaş gazisi olması

E) Almanlara esir düşmesi



81- Romanda yatılı okullar hangi yönüyle eleştiriliyor?

A) Eğitimin yetersizliği

B) Çocuktan kendi ailelerine yabancılaştırması

C) Okullarda ırk ayrımı yapılması

D) Rejime muhalif insanlar yetiştirmesi

E) Yatılı okulların çok masraflı olması


82- Kitapta niçin "bir gün bir asra bedeldir"?

A) Kahraman için o gün çok uzun geçmiştir

B) Kitap bir günde yazılmıştır.

C) Kahramanın bütün ömrü bir günde gözünde canlanmıştır.

D) Kahraman rüyasında bütün yaşantısını hatırlamıştır.

E) Yazar, bir gün doya doya yaşanırsa; bir günün bir yüzyıla denk olacağını

anlatmak istemiştir.


83- Nayman Ana'nın aşağıdakilerden tutsak alan topluluk aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mankurtlar

B) Juan Juanlar

C) Ruslar

D) Kazaklar

E) Kırgızlar


84- Uzaylıların dış görünüşü nasıldır?

A) İnsanlara benzemektedir.

B) Saçtan yoktur, mavi gözlüdür.

C) Beyaz tenli, yeşil gözlüdür.

D) Esmer tenli, mavi saçlıdır.

E) Uzun boylu, zayıf mavi saçlıdır.


FARELER ve İNSANLAR sınav soruları (85–90. SORULAR)


85- George ile Lennie’nin amaçları nedir?

A) Kalıcı bir işe sahip olmak

B) hiç kimseye muhtaç olmadan yaşamak

C) Bir çiftliğe sahip olmak

D) Zengin olmak

E) Bir arabaya sahip olmak


86- “Fareler ve İnsanlar” romanının başkahramanı kimdir?

A) Andy

B) İhtiyar Candy

C) Slim

D) George

E) Carlson

87-“Fareler ve İnsanlar” romanındaki "Crooks" kimdir?

A) Çiftliğin arabacısı

B) Çiftliğin seyisi

C) Çiftlik sahibinin yardımcısı

D) George’un yakın arkadaşı

E) Çiftliğin sahibi


88- “Fareler ve İnsanlar” romanında George ile Leinne'nin ideallerinin gerçekleşmemesine sebep olan nedir?

A)  İşten atılmaları

B) Para biriktirememeleri

C) Leinne'nin Curley'ın karısını öldürmesi

D) Paralarını kumarda kaybetmeleri

E) Amaçlarından vazgeçmeleri


89- “Fareler ve İnsanlar” romanında George ile Leinne niçin bir çiftlikle çalışmak istemektedirler?

A) Ailelerine bakmak için

B) Hayatlarını sürdürmek için

C) Zengin olmak için

D) Kendilerine ait bir arazilerinin olması için

E) Vakit geçirmek için


90-“Fareler ve İnsanlar” romanının kahramanı Leinne'nin hayatına kim son verir?

A) Crooks

B) Curley

C) Slim

D) George

E) Candy




AÇLIK sınav soruları (91–95. SORULAR)


91-“Açlık” romanının kahramanının mesleği nedir?

A) Polis

B) Gemici

C) Yazar

D) Esnaf

E) Papaz


92-“Açlık” romanında sık geçen para birimi hangisidir?

A) Dolar

B) Kron

C) Cent

D) Sterlin

E) Frank


93- Aşağıdakilerden hangisi “Açlık” romanı hakkında söylenemez?

A) Olaylar bir sahil kasabasında geçer.

B) Roman kahramanı geçimini güçlükle temin eder.

C) Eserin sonunda roman kahramanı açlıktan ölür.

D) Roman kahramanı bazen ormanda yatmak zorunda kalır.

E) Romanın kadın kahramanlarından biri Ylajali'dir.


94- Knut Hamsun, romanında açlık ile ilgili olarak hangisini söylemektedir?

A) İnsan gerektiğinde açlığa tahammül etmesini bilmelidir.

B) Açlık yüzünden saçları dökülmektedir.

C) Uzun müddet aç kaldığı için yediği bifteği midesi kabul

etmemektedir.

D) Beyin hücreleri açlık sebebiyle dumura uğramıştır.

E) Açlık ve soğuk kendisini tanınmayacak duruma düşürmüştür.



95- Roman kahramanı, parasını ödemediği için atıldığı otelden çıkarken bir uşağın verdiği zarftan çıkan parayı kimin gönderdiğini düşünmüştür?

A) Babasının

B) Yazı işleri müdürünün

C) Arkadaşının

D) Âşık olduğu kızın

E) Borç verdiği esnafın



DRİNA KÖPRÜSÜ sınav soruları (96–100. SORULAR)


96- "Drina Köprüsü" romanı hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Türk ve dünya basınında büyük ilgi uyandırmıştır.

B) Bu eserle yazar, Nobel Edebiyat Armağanı ödülünü

kazanmıştır.

C) İvo Andriç eserde Müslüman ve Hıristiyan bölge halkına

tarafsız gözle bakmaktadır.

D) Eser, tarihî olayların halk üzerindeki etkilerini ve psikolojisini

başarıyla yansıtmaktadır.

E) Eserde yazar Osmanlıya ve Türklere olumsuz bakıştan

kurtulamaz ve Müslümanları yerer.


97-“Drina Köprüsü”nün üzerine hangi şairimizin, halkta heyecan uyandıran mısralarıyla tarih düşülmüştür?

A) Baki

B) Fuzûlî

C) Nefî

D) Nedim

E) Bursalı Necati


98- Aşağıda verilen terim ve motiflerden hangisi “Drina Köprüsü” romanında yer almaz?

A) Kolo Yugoslavların millî dansıdır.

B) Şarats, ünlü halk türkülerinin kahramanı Kralieviç Markoz'un

alaca atıdır.

C) Obayak, Gusla eşliğinde oynanan bir halk oyunudur.

D) Cercelez Aliya, Müslümanların masallaşmış bir kahramanıdır.

E) Gusla, Yugoslav saz şairlerinin kullandığı kemençeye benzer

yaylı bir çalgıdır.


99- Aşağıdakilerden hangisi bölge halkının “Drina Köprüsü” ile ilgili inanış ve efsaneleri arasında yer almaz?

A) Hıristiyan halk, köprünün üstündeki tümsekte köprünün

yapımına tek karşı çıkan Yugoslavların kahramanını

Radislav'ın yattığına inanmaktadır

B) Müslümanlar köprünün üzerindeki bu tümsekte orada şehit

düşmüş Şeyh Turhan'ın yattığı vasiyeti üzerine türbe

yapılmadığına inanmaktadırlar.

C) Müslümanlar o tepeye yılda bir kez nur indiğine inanırlar.

D) Şeyh Turhan ile Hıristiyanların kahramanı Radislav'ın köprüyü

ele geçirmek için çarpıştığına inanırlar.

E) Hıristiyan kadın ve çocuklar Hz İsa'nın doğumu ile Hz.

Meryem'in göğe çekilme tarihleri arasına denk gelen bir ışığın

yılda bir o tepeye düştüğüne inanırlar.


100- Romana göre aşağıdakilerden hangisi “Drina Köprüsü”nün yapılışında karşılaşılan olaylardan biri değildir?

A) Büyük sel felaketlerine dayansın diye özenle yapılan köprünün yapımı 3 yıl sürmüştür.

B) Köprünün yapımına Vişegrad köylülerinin bir kısmı destek vermemiş, karşı çıkmışlardır.

C) Köprüye sabotajlar düzenlenmiş, çalışmaları engelleyenler yakalanıp cezalandırılmıştır.

D) Köprü yapıldıktan sonra Vişegrad halkı mutlu olmamış, köprüyle ilgili önyargılar değişmemiştir.

E) Abid Ağa yolsuzluk yaptığı için yerine Arif Ağa atanmış ve köprünün yapımını Arif Ağa tamamlamıştır

 


T.C.

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ÜSKÜDAR LİSESİ

100 TEMEL ESER KİTAP OKUMA YARIŞMASI

CEVAP ANAHTARI

1-B

2-C

3-C

4-E

5-D

21-D

22-C

23-E

24-D

25-A


41-C

42-C

43-D

44-A

45-B


61-E

62-B

63-B

64-D

65-E


81-B

82-C

83-B

84-D

85-C


6-A

7-A

8-B

9-B

10-C

26-A

27-C

28-B

29-D

30-E

46-D

47-E

48-C

49-A

50-A

66-A

67-A

68-C

69-E

70-B

86-D

87-B

88-C

89-D

90-D

11-A

12-B

13-E

14-C

15-B


31-A

32-B

33-D

34-E

35-A


51-E

52-E

53-D

54-B

55-E


71-B

72-C

73-A

74-B

75-D


91-C

92-B

93-C

94-A

95-D


16-D

17-A

18-D

19-C

20-E

36-D

37-E

38-A

39-C

40-D

56-A

57-D

58-C

59-A

60-B

76-E

77-B

78-C

79-E

80-E

96-E

97-A

98-C

99-D

100-D



 

Öğretmen - Öğrenci Girişi