Anasayfa Sınavlar Kitap sınavları (roman-hikaye) Eğil dağlar kitabı soruları - Yahya Kemal

YGS - LYS



Eğil dağlar kitabı soruları - Yahya Kemal
Sınavlar - Kitap sınavları (roman-hikaye)

 

 

Eğil dağlar kitabı soruları - Yahya Kemal


“EĞİL DAĞLAR” KİTABI KİTAP OKUMA YARIŞMASI SORULARIDIR

1- Yahya Kemal’in “Eğil Dağlar” kitabının ismi nereden gelmektedir?

A) Bir halk hikayesinden

B) Bir halk türküsünden

C) Namık Kemal’in bir şiirinden

D) Bir atasözünden

E) Kendi şiirinden

 

 

2- “Eğil Dağlar” kitabında anlatılan Millî Mücadele yıllarında Yunanlılar hangi şehrimizin kendilerine ait olduğunu iddia etmişlerdir?

A) Ankara’nın

B) İstanbul’un

C) İzmir’in

D) Antalya’nın

E) Muğla’nın

 

 

3- Yahya Kemal 27 Mayıs 1921 tarihli yazısında ne sebeple Babıâli gazeteciliğini yererek gazetelerin “gaflet” içinde olduğunu söylemiştir?

A) Gazeteler Ankara hükümetine destek verdiği ve Mustafa Kemal’i övdüğü için

B) Kurtuluş Savaşı’ndan sonraki barış müzakerelerinde Ankara Hükümeti’ni destekledikleri için

C) Özellikle İstanbul’daki işgallerde yanlı haber yaptıkları için.

D) Barış müzakerelerinde gerçekleri yansıtmayıp, Avrupa basınının yanlı haberlerine itibar ettikleri için

E) Misak-ı Millî sınırlarını tanımayıp Millî mücadeleye destek olmadıkları için

 

 

4- Yahya Kemal “Yeni Türk Ruhu” başlıklı yazısında ve “Kurdun Dişisi ve Yavruları” yazısında Türk ordusunu,erkek kurda, Anadolu’yu ise dişi kurda benzetmiştir. Yazıdaki “Kurdun Ölümü” isimli hikaye Fransız edebiyatından hangi yazara aittir?

A) Paul Valery

B) Jean Jacques Rousseau

C) Montaigne

D) Alfred de Vigny

E) Baudelaire

 

 

5- “Ramazanla Beraber” başlıklı yazısında Yahya Kemal, İstanbul’daki hangi değişikliğin İstanbul’un tamamıyla bir Türk şehri olduğunu ispat ettiğini söylemektedir?

A) Camilerde okutulan Kuran-ı Kerim’in

B) İnsanların ramazan sebebiyle çarşılara çıkmasının

C) Ramazanda kurulan eğlence çadırlarının

D) Verilen iftar yemeklerinin

E) Geceleri minareler arasında kurulan mahya ve kandillerin

 

 

6- “Bu Muharebenin Askerleri” yazısında Yahya Kemal, neden savaşın sonunda askerlerin terhis edilmesini istemiyor?

A) Savaşın bittiğine inanmadığı için

B) Yeni bir savaştan korktuğu için

C) Askerler terhis olunca sıradan bir halk insanı olacakları, yaptıkları kahramanlıklar unutulacağı için

D) Askerlerin normal hayata uyum sağlayamayacağını düşündüğü için

E) Askerin sosyal hayata düzensizlik getireceğine inandığı için

 

 

7- Yahya Kemal İstiklal Savaşı’nın kazanılmasından sonraki süreçlerle ilgili ne düşünmektedir?

A) Savaşta harap olmuş yapılar derhal tamir edilmelidir.

B) Savaşın bitişiyle birlikte barış görüşmeleri önem kazanmıştır.

C) Öncelikli olarak eğitime önem verilmelidir.

D) Sanat ve edebiyatla ilgili çalışmalar önem kazanmalıdır.

E) Savaş bittiğine göre hiçbir şeyin önemi kalmamıştır.

 

 

8- Yahya Kemal’in “gelecek nesillerin ne nevi bir facia günü” olduğunu kavrayamayacaklarını düşündüğü, İstanbul’un İşgali hangi gündür?

A) 17 Nisan 1920

B) 30 Mart 1919

C) 16 Eylül 1920

D) 16 Mart 1920

E) 21 Nisan 1921

 

 

9- Yahya Kemal kitabında Namık Kemal’den en çok hangi özelliği sebebiyle bahsetmektedir?

A) Vatanperverliği ve “vatan” kavramını zihinlere sokması sebebiyle

B) Yeni Türk edebiyatının kuruluşunda bulunması sebebiyle

C) Şinasi ile arkadaşları sebebiyle

D) Hürriyet şiirinin yazarı olması sebebiyle

E) Savaşta gösterdiği kahramanlıklar sebebiyle

 

 

10- “Eğil Dağlar” kitabının ilk baskısı hangi yıl yapılmıştır?

A) 1912

B) 1922

C) 1936

D) 1905

E) 1966

 

1-B 2- C 3- D 4- D 5-E 6- C 7- B 8- C 9- A 10-E


 

Öğretmen - Öğrenci Girişi