Anasayfa Sınavlar Kitap sınavları (roman-hikaye) Çalıkuşu kitabı soru ve cevapları -Reşat Nuri Güntekin

YGS - LYS



Çalıkuşu kitabı soru ve cevapları -Reşat Nuri Güntekin
Sınavlar - Kitap sınavları (roman-hikaye)



Çalıkuşu kitabı soru ve cevapları -Reşat Nuri Güntekin

 

1- “Çalıkuşu” romanında Feride'nin annesi öldükten sonra, babası onu bakmaları için nereye, kimin yanına göndermiştir?

A) İstanbul'daki Sor mektebine

B) İstanbul’a Gül misal dadının yanma

C) İstanbul'a büyükannesinin yanına

D) Tekirdağ'a Ayşe teyzesinin yanına

E) İstanbul'a Besime teyzesinin yanına

 

 

 

2- Feride'ye "Çalıkuşu" ismini ilk defa kim takmıştır?

A) Babası

B) Sör mektebindeki bir öğretmen

C) Kâmran

D) Müjgan

E) Büyükannesi

 

3- Feride'ye "Çalıkuşu" ismi niçin takılmıştır?

A) Ağaç diplerinde uyuduğu için

B) Kuş yuvalarını düzeltmeyi sevdiği için

C) Çok haşarı olduğu için

D) Okulun bahçesindeki kuru ağaca çıkarak daldan dala atladığı için

E) Çok konuştuğu için

 

4- Aşağıdakilerden hangisi Feride'yi Anadolu'da öğretmenlik yapmaya iten sebeplerden biri değildir?

A) Farklı maceralar peşinde koşmak istemesi

B) Kâmran'la evlenmekten vazgeçmesi

C) Tanıdıklarından uzaklaşmak istemesi

D) Kâmran'ın onu Avrupa'da aldattığını öğrenmesi.

E) Kâmran'ın onu Anadolu'da bulamayacağını düşünmesi

 

5- Feride, Anadolu'ya gittiğinde ilk olarak hangi göreve atanmıştır?

A) Edebiyat öğretmenliğine f

B) Fransızca öğretmenliğine

C) Tarih öğretmeliğine

D) Coğrafya ve resim öğretmenliğine

E) Müzik öğretmenliğine

 

6- Zeyniler köyündeki okul kapatılınca Feride, Anadolu'daki bir kız mektebinde hangi göreve başlamıştır?

A) Musikî öğretmenliğine

B) Coğrafya ve resim öğretmenliğine

C) Fransızca öğretmenliğine

D) Tarih öğretmenliğine

E) Edebiyat öğretmenliğine

 

7- Feride'nin günlüğü Kâmran'ın eline nasıl geçmiştir?

A) Tesadüfen Kâmran tarafından Feride'nin odasında bulunmuştur.

B) Feride'nin teyzesi tarafından Kâmran'a verilmiştir.

C) Feride'nin kocası Hayrullah Bey tarafından bizzat Kâmran'a verilmiştir.

D) Feride'nin büyükannesi tarafından Kâmran'a verilmiştir.

E) Hayrullah Beyin vasiyeti üzerine Müjgan tarafından Kâmran'a

ulaştırılmıştır.

 

 

8- Feride neden Doktor Hayrullah Beyle evlenmeyi kabul etmiştir?

A) Hayrullah Bey varlıklı biri olduğu için

B) Hayrullah Beye vefa borcu olduğu için

C) Kâmran'ı unutmak için

D) Kuşadası'nda çıkan dedikodulara son vermek için

E) Yaşamına Anadolu'da devam etmek istediği için

 

9- Feride’nin babasının mesleği nedir?

A) Esnaf

B) Çiftçi

C) Öğretmen

D) Subay

E) Doktor

 

10- Kamran’la ilişkisi olan İsviçre’deki hasta kızın adı nedir?

A) Müzeyyen

B) Makbule

C) Münevver

D) Selma

E) Nagehan

 

CEVAP ANAHTARI

1-C 2-B 3-D 4-A 5-D 6-C 7-E 8-D 9-D 10-C


 

Öğretmen - Öğrenci Girişi