Anasayfa Sınavlar Kitap sınavları (roman-hikaye) 9.hariciye koğuşu kitabı sınav soru ve CEVAPLARI- Peyami Safa

YGS - LYS



9.hariciye koğuşu kitabı sınav soru ve CEVAPLARI- Peyami Safa
Sınavlar - Kitap sınavları (roman-hikaye)

9.hariciye koğuşu sınav soruları örnek - 1


1. Roman hangi mekanda başlıyor.

A) Çocuğun evindeki eşyaların tasviriyle

B) Sokaktaki ahşap evler arasında

C) Hastane koridorunda                    x

D) Konağın bahçesinde


2.  Hasta çocuğa “Hamlet” piyesinin mezarlık sahnesini hatırlatan olay aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yoldan geçerken bir cenaze görmesi

B) Gidilen bir piyesten bahsedilmesi

C) Gece, yatağında yapayalnız kalması

D) Bir kadavra odasına girmesi                     x


3. Operatör doktor gelmediği için diğer pratisyen doktor ile lokantaya giden çocuğun midesi neden bulanmıştır?

A) Yemek içerisinde sinek görüyor.

B) Lokantadaki yemek kokusu ağır geliyor.

C) Kadavralar aklına geliyor.                        x

D) Sabah yedikleri midesine dokunuyor.


4. Köşkten ayrılıp evine dönmek istemesinin nedeni nedir?

A) Annesini özlemesi

B) Hastalığının iyileşmesi

C) Vücudun tedaviye cevap vermemesi ve iyileşme ümidinin kalmaması

D) Nüzhet ile annesinin kendi hakkında konuştuklarını duyması                x


5. Paşa, çocuğun köşkten ayrılmasına o gün izin vermemişti. Çocuğun sonraki gün köşkten ayrılamamasının nedeni nedir?

A) Annesinin köşke gelmesi              x

B) O gün akşam büyük bir davetin olması

C) Hastaneye gidecek olması

D) Nüzhet’in kalması için rica etmesi


6. Çocuk hastanede yatarken kontrole gelen doktorun “Sana üçten yemek yazıyorum.” demesi ne anlama geliyordu?

A) Üç öğün yemek yemesi gerektiği

B) Saat üçte yemek yemesi gerektiği

C) Zayıf olduğu, çok yemesi gerektiği                      x

D) Belirlenmiş üç yemeği yemesi gerektiği


7. Çocuk hastanede bayıldığında ne yapıyor?

A) Annesini sayıklıyor

B) Bacaklarının kesildiğini görüp çığlık atıyor

C) Nüzhet’i sayıklıyor.                       x

D) Can kardeşini sayıklıyor.


9.hariciye koğuşu sınav soruları örnek - 2

 

 

SORULAR VE CEVAP ANAHTARI

ÖZEL YILDIRIM LİSESİ

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI -KİTAP OKUMA 1. SINAVI  (Dokuzuncu Hariciye Koğuşu)

Roman kahramanının hastalığı nedir?

DİZİNDE İLTİHAPLANMA, KANGREN TÜRÜ BİR ŞEY

 

Kahraman, kimlerle birlikte yaşıyor?

ANNESİ

 

Kahraman, kenar mahalledeki evleri neden çok seviyor?

KADERİ KENDİNE BENZEDİĞİ İÇİN,2-3 SENEDE BİR AMELİYAT OLMALARI GEREKTİĞİ İÇİN

 

Paşa hangi semtte oturuyor?

ERENKÖY

 

Nüzhet’i babasından isteyen kimdir?

DR. RAGIP

 

Dr. Ragıp Nüzhet’le evlenirse onu hangi şehre götürecek?

BERLİN

 

Paşa emekli olduktan sonra evde ne  beslemeye başlıyor?

SAKA KUŞU

 

Kahraman konaktan çıkıp hastaneye ve kitapçıya uğrayıp tekrar eve geldiğinde odada kimler vardı?

PAŞA,NUZHET,YENGESİ

 

Doktoru roman kahramanına lokantada ne yemesi için ısrar ediyor?Roman kahramanı neden yiyemiyor?

ET YEMESİ İÇİN ISRAR EDİYOR.  ÇÜNKÜ CESET YİYORMUŞ GİBİ HİSSEDİYOR

 

Kahramana suçların en ağırı gibi gelen şey nedir?

YALAN SÖYLEMEK

 

Kahraman, Nüzhet’i niçin kendi odasına çağırdı?

KENDİSİNE NİYE YALAN SÖYLEDİĞİNİ ÖĞRENMEK İÇİN. GERÇEĞİ BİLDİĞİNİ GÖSTERMEK İÇİN.

 

Paşa, kahramana Nüzhet ile Dr. Ragıp’ın evliliği ile ilgili fikirlerini sorduğunda kahraman nasıl cevap veriyor?

OLUMSUZ

 

Kahramanın yemek masasında Paşa ile girdiği tartışma konusu nedir?

FRANSIZCA

 

Erenköy’den bıkan Nüzhet nereye gitmek istiyor?

BERLİN

 

Kahraman, hastalığını kaç sene çekiyor?

YEDİ

 

Ameliyattan çıkarken kahraman ne sayıklıyor?

NÜZHET

 

“Ağaçların bile sıhhatine imrenerek yürürdüm.” cümlesinden ne anlıyorsunuz?

İNSAN HASTALIK ZAMANINDA SAĞLIĞIN KIYMETİNİ İLİKLERİNE KADAR HİSSEDER

 

“Yalana her şey isyan etmelidir. Eşya bile: Damlardan kiremitler uçmalıdır,camlar kırılmalıdır hatta yıldızlar düşüp gökyüzünde bin parçaya ayrılmalıdır.” cümlesinden ne anlıyorsunuz.?

HAYATTA YALANIN ZERRESİNE BİLE MÜSAADE EDİLMEMELİDİR.

 

“Hakikati seviniz o da sizi sever. Hakikati arayınız o da sizi arar.Yalan, Çin setleri gibi duvarlar örsün, altında kalan hakikat bir ince iniltiyle mevcudiyetini bildirir.‘Buradayım.’ der.” sözlerinden ne anlıyorsunuz.?

YALANCININ MUMU YATSIYA KADAR YANAR. GERÇEKLER BİR GÜN MUTLAKA AÇIĞA ÇIKAR.

 

Kahraman ile Paşa’nın ortak zevkleri neydi?

KİTAP OKUMAK

 

 

9.hariciye koğuşu sınav soruları örnek - 3


1. “9.Hariciye Koğuşu” adlı roman hangi mekanda başlıyor?


A) Çocuğun evindeki eşyaların tasviriyle


B) Sokaktaki ahşap evler arasında


C) Hastane koridorunda


D) Konağın bahçesinde


E) Çocuğun annesinin odasında



CEVAP: C



2- “9.Hariciye Koğuşu” romanında hasta çocuğa “Hamlet” piyesinin mezarlık sahnesini hatırlatan olay aşağıdakilerden hangisidir?


A) Yoldan geçerken bir cenaze görmesi


B) Gidilen bir piyesten bahsedilmesi


C) Gece, yatağında yapayalnız kalması


D) Bir kadavra odasına girmesi


E) Yattığı odanın penceresinin mezarlığa bakması



CEVAP: D



3- “9.Hariciye Koğuşu” romanında köşkten ayrılıp evine dönmek istemesinin nedeni nedir?


A) Annesini özlemesi


B) Hastalığının iyileşmesi


C) Vücudun tedaviye cevap vermemesi ve iyileşme ümidinin kalmaması


D) Nüzhet ile annesinin kendi hakkında konuştuklarını duyması


E) Evini özlemesi



CEVAP: D



4- “9.Hariciye Koğuşu” romanında Paşa İstanbul’un hangi semtinde oturuyor?


A) Üsküdar


B) Erenköy


C) Fatih


D) Kadıköy


E) Maltepe



CEVAP: B



5- “9.Hariciye Koğuşu” romanında Nüzhet’in gitmek istediği ve Dr.Ragıp’ın onu götürmeye söz verdiği şehir neresidir?


A) Londra


B) Paris


C) Berlin


D) Roma


E) Atina



CEVAP: C



6- “9.Hariciye Koğuşu” romanında, Paşa, emekli olduktan sonra evde ne beslemeye başlıyor?


A) Bülbül


B) Kedi


C) Balık


D) Saka kuşu


E) Güvercin



CEVAP: D



7- “9.Hariciye Koğuşu” romanında, Kahramana suçların en ağırı gibi gelen şey nedir?


A) Yalan söylemek


B) Aşık olmak


C) Sakat olmak


D) Yetim olmak


E) Yatalak olmak



CEVAP: A



8- “9.Hariciye Koğuşu” romanında Kahraman, hastalığını kaç sene çekiyor?


A) 3 B)4 C) 5 D) 6 E) 7



CEVAP: E



9- “9.Hariciye Koğuşu” romanı hangi tür romana örnek kabul edilir?


A) Psikolojik


B) Sosyolojik


C) Tarihi


D) Biyografik


E) Egzotik



CEVAP: A



10- “9.Hariciye Koğuşu” romanında Roman kahramanının hastalığı nedir?


A) Akciğer kanseri


B) Verem


C) Bağırsak kanseri


D) Dizde iltihaplanma


E) Ülser



CEVAP: D

 


 

Öğretmen - Öğrenci Girişi